torstai 10. joulukuuta 2009

Algunas palabras sobre algo

Chilessä on sunnuntaina suuri päivä, presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen äänestys. Oikeastaan viimeinen kuukausi on vaaleissa menty täysillä. Katujen varsilla on mainoksia, paikallisilla televisiokanavilla kaikki ohjelmat keskeytetään klo 13.40 ja 20.40 (ainakin) vaalimainoksien ajaksi. Kuukausi sitten oli suuri vaaliväittely kaikilla seitsemällä tv-kanavalla yhtäaikaa. Jos haluat katsoa chileläisiä tv-kanavia, et siis voi välttyä vaaleilta. Ne yllättävät sinut kesken ohjelmien kaikilla seitsemällä kanavalla samanaikaisesti.

Paras on kuitenkin vielä tulossa. Erään kuulemani tiedon mukaan lauantaina klo 8 (kai illalla, en tiedä?) pitää kaikkien alkoholia myyvien ravintoloiden sulkea vaalien ajaksi. Toisaalla taas kerrotaan, että tämän kiellon pitäisi alkaa 48 tuntia ennen äänestyksen alkua ja jatkua 24 tuntia sen jälkeen. En tiedä, odotettavissa lienee massiivinen ryntäys kauppoihin tänään tai huomenna, ehkä vielä lauantainakin ehtii. Koitin oikeasti etsiä jostain ajantasaista ja varmaksi tunnettua tietoa tästä asiasta, mutten onnistunut löytämään.

Eilen me juhlimme Suomen itsenäisyyttä suurlähettilään kanssa. Puitteet olivat komeat ja parin tunnin pönötys sujui rattoisasti pikkuisia karjalanpiirakoita, joulutorttuja ja täytekakkua maistellen. Tapasimme uusia ihmisiä ja nyt olisi etelänmatkalle jo mahdollinen kyläpaikkakin Chillanissa, jee! Kuulumisia vaihdettiin tietysti myös vanhojen tuttujen kanssa.

Tänään mietin, onko suomenkielessä sanoja, jotka ovat loogisen hassuja, mutta emme koskaan ajattele asiaa sen kummemmin. Espanjan kielessä olen kiinnittänyt huomiota muutamiin sanoihin. Los anteojos eli silmälasit, suora käännös on kuitenkin edessä silmien, kuinka loogista. Las lavamanos on käsienpesuallas, lavuaari joka on kylpyhuoneessa, verbi lavar tarkoittaa pestä ja manos on kädet. Los lavaplatos taas on keittiössä, tiskiallas, lavar + platos = pestään astioita.

En kai ole vielä kertonut, että syystä tai toisesta Suomen pääkaupunki on espanjankielisille usein Helsinski. Kyllä, me sanomme Helsinki, mutta ei siitä ole apua :) Washington on Watchington ja muutenkin sh-äänne on haasteellinen täällä päin. Nämä vain näin pienenä kuriositeettina. Hyvä pitää mielessä, niin tietää, mistä puhutaan.

P.S. Nyt sitten löysin CNN Chilen sivuilta tiedon, että alkoholia myyvät liikkeet ja ravintolat pidetään kiinni klo 00.00 alkaen äänestyspäivänä. Liikkeet pysyvät kiinni aina 4 tuntia äänestyksen päättymisestä. Supermarketitkin saavat myydä alkoholijuomia, joten jään mielenkiinnolla odottamaan, mitä sunnuntaina tapahtuu...

Ei kommentteja: