maanantai 28. syyskuuta 2009

Arkeen totuttelua

Ensimmäiset päivät täällä Santiagossa ovat kuluneet nopeasti. Tekemistä ja tapahtumia on riittänyt ja siinä ohessa on pitänyt hoitaa käytännön asioita. Aikaerosta en ole vielä aivan täysin toipunut, vaan iltapäivästä kroppa koettaa käskyttää minua nukkumaan. Öisin on tullut kuitenkin nukuttua aivan normaaleja 8-11 tunnin yöunia :)

Lauantaina olin ensimmäisessä sosiaalisessa kanssakäymisessä täällä. Olimme lastenkutsuilla. Juhliin oli panostettu ja paljon, paikalla oli oikein ohjelmatoimistosta suositun lastensarjan hahmoiksi pukeutuneita viihdyttäjiä. Siihen asti se oli hauskaa, kunnes jouduin lasten meikkausoperaation uhriksi. Miettikää tulosta, kun annetaan 2-10-vuotiaille lapsille huulipunia, meikkikyniä, KYNSILAKKAA! No, oltiinpa Jukan kanssa käyty juuri ennen juhlia ostoksilla, minä kun fiksuna jätin nahkatakkini Suomeen ja sitä tarvittaisiin täällä. Sain sitten lahjaksi(!!) mustan nahkiksen ja tietenkin se oli minulla illalla päällä. Valitettavasti meikkaustuokion lopputuloksesta ei ole kuvia (toivon mukaan ei muillakaan...). Meikinpoistoainetta ei ohjelmanjärjestäjillä ollut ja kynsilakan saa nahkatakistakin kuulemma vedellä pois...

Onneksi pelastava enkeli oli paikalla juhlakalun siskon muodossa. Sain käyttää hänen kylpyhuonetta ja meikinpoistoaineita. Kolmannen naamanpesukerran jälkeen aloin jo näyttää ihmiseltä, enkä punanaamaiselta monsterilta. Myös kynsistä turkoosi-puna-viininpunaiset kynsilakat sai helposti pois. Onneksi kynsilakanpoistoaine tepsi myös nahkatakkiin! Tiedän seuraavalla kerralla kieltäytyä kategorisesti kaikesta "vapaaehtoisesta" ohjelmasta. Loppuilta sujui kuitenkin mukavasti uusien ja vanhojen tuttavuuksien kanssa turistessa. Minut kutsuttiin mukaan paikallisten Suomileidien toimintaan ja tulikaste on jo keskiviikkona. Sivuhuomiona huomasin, että porukka jakaantuu kovin helposti miesten ja naisten pöytiin. Miehet grillaavat ja pelaavat pokeria ja naiset turisevat keskenään muuten vaan. Lapset puuhaavat keskenään leikkien.

Eilen nukuttiin pitkään ja oltiin juomassa aamukahvia 12 jälkeen, kun saatiin skypepuhelu äitiltä ja isiltä. Tovi jutusteltiin ja todettiin, että Suomessa on tällä hetkellä huomattavasti lämpimämpää kuin täällä. Las Condesissa ja Santiagon centrossa oli sunnuntaina +12 astetta ja pilvistä, ylempänä vuorenrinteellä Lo Barnecheassa, jonne käytiin laina-auto palauttamassa, lämpötila laski +6 asteeseen. Yöllä siellä oli satanut räntää! Todellinen kevät siis täällä.

Tänään olen viettänyt todellista kotivaimopäivää. Aamulla pyyhin pölyjä, pesin pyykkiä alakerran pesulassa ja laitoin ruokaa. Pyykinpesu on täällä taiteenlaji. Talossa on pesula, jossa on 4 päältä täytettävää teollisuuskonetta (tai en tiedä, voihan se olla jokin yleinen malli täällä) ja 6 kuivausrumpua. Laitteet toimivat fichoilla eli 1000 peson arvoisilla panteilla. Pyykkivuoroja ei voi varata, vaan nopeat syövät hitaat. Maanantaipäivänä ruuhka pesulassa oli melkoinen, mutta onnistuin ilman odotteluja saamaan pyykit puhtaiksi.
Parvekemaisema koilliseen(?) päin.
Äsken kävin kävelyllä ja samalla vaihtamassa euroja pesoiksi ja sain jopa hien pintaan! Auringon paisteessa nahkatakki, neule ja t-paita päällä tulee lämmin, mutta varjossa ei sitten lämmitäkään. Joku varmaan ihmettelee, kuinka lähes kielitaidottomana selviän rahanvaihtopisteestä. Helppoa, menen sisään, "Buenos tardes", kaivan rahat lompakosta ja asetan tiskille "Euros a pesos, por favor" ja lopuksi "Gracias". Lähes samoilla lauseilla tilasin Starbucksista latten. Paitsi oma nimi piti tavata. Ja siltikin sain kirjoittaa sen itse mukiin, muuten olisin ollut "ORRI". Mutta se olikin vain hyvä tekosyy baristapojille saada muutakin keskustelua minun, kielipuolen, kanssa aikaan. Ehkä tässä tulevien kuukausien aikana osaan sanoa myyjille muutakin kuin tervehdyksen ja "Si/Gracias" ja kysyttäessä kertoa olevani Suomesta. Pääosin ilmeeni on varmaan hölmistynyt kun joku puhuu minulle. Poimin sanan sieltä ja toisen täältä mutten osaa vastata mitään :)

Tällä viikolla minulla ei ole vielä espanjankurssia, joten koetan liikkua kameran kanssa lähialueella ja napsia kuvia Las Condesista teidän iloksi. Jos jotain iloa on sateista, ei niinkään koleudesta, niin täällä on nyt hyvin vihreää. Loppuviikolle on ennustettu 23 asteen maksimilämpötiloja, niitä odotellessa!

2 kommenttia:

Merituuli kirjoitti...

Hello! Aika rankat lastenkutsut. :D
Kohtahan se varmaan siellä jo lämpenee. Helsingissä on myös kovin tuulista ja kylmää. Meinasin jäätyä puikoksi pystyyn, kun kävin opiskelijan näyttöä katsomassa! Ja kylmempää vaan luvassa, auts.
Tsemppii kielen opiskeluun! Käytännössä oppii parhaiten. :)

Anni kirjoitti...

Joo, lastenkutsut ja erityisesti tuo "meikkileikki" on oiva osoitus siitä, miten täällä ei mietitä asioita kovinkaan pitkälle :D Kyllähän ne vedellä lähtee...

Eilen oli jo päälle 20 astetta lämmintä ja auringossa tuli kuuma. Tänään varmaan vielä lämpimämpää, jee!
Tsemppiä sinne ja pistä vaikka spostilla/fb:n inboxin kautta tietoa miten sun selän kanssa menee.